onsdag 12 december 2018

Giardini Naxos – Syracusa


(av Angi)
10 - 12.12.2018 Giardini Naxos – Syracusa

Chiesa di San Giuseppe, Taormina
Ännu ett par dagar på ställplatsen i Giardini Naxos. På måndag tog vi oss en tur till Taormina med bussen som har hållplats 100 m från vår ställplats. Taormina är en stad med ca 11000 invånare och den klamrar sig fast längs berget, dock inte högst upp men med en fin utsikt över bukten vid Giardini Naxos. Under historiens gång har staden erövrats av kartagerna på 400-talet f. Kr och senare av greker. Kvar från den grekiska perioden finns en grekisk teater i förvånansvärt gott skick. Staden har länge varit ett livligt turistmål. Då vi för ca 15 år sedan var på Sicilien bodde vi på ett hotell strax under Taormina och då drack vi en kopp kaffe på Café Wunderbar, som många kändisar besökt, bl. a. Greta Garbo och Marlon Brando. Det var det dyraste kaffe vi någonsin druckit, så denna gång lät vi det vara. Staden är en turistfälla med fina och dyra butiker. Men vi njöt av att promenera runt.

Strandcaféet i Giardini Naxos
Vi har promenerat med hundarna till två helt olika stränder, den ena en strand lite utanför det egentliga strandlivet, denna tid på året bara använd av några fiskare och där har hundarna fått springa lösa och jaga kråkor, som i sin tur har verkat njuta av att lura dem. Kråkorna har flugit upp just när en hund kommit nära för att sätta sig ner igen inte långt ifrån osv tills hundarna så småningom ger upp. Den andra stranden är längs en strandpromenad med hotell och strandcaféer. Där har vi avnjutit kaffe på ett hotells strandservering. En äldre gentleman kom fram på söndagen och talade med oss, frågade varifrån vi var. Det visade sig att han var gift med en finska och hotellets ägare. Han gav oss sitt visitkort och sade att om vi kommer i svårigheter så nämn hans namn…

Idag har vi lämnat Giardini Naxos och tagit oss till Syracusa för att i morgon följa med Luciafirandet här. På eftermiddagen tog vi en promenad till Parco Archeologico och beundrade resterna av de grekiska byggnaderna från 700-talet f. Kr. Syracusa beskrevs (enligt Wikipedia) av Cicero som den största grekiska staden och den vackraste. Där stadens centrum låg på ön Ortygia finns inte många lämningar kvar efter grekerna den lär vara en vacker barockstad, men det får vi se imorgon. Parco Archeologico ligger på fastlandet lite norr om Ortygia och ca 10 minuters promenad från vår ställplats. 

Ikväll skall vi ännu ta oss in till någon restaurang i Ortygia för en födelsedagsmiddag.


Teatro Greco

Dionysus öra


5 kommentarer:

  1. Fint å se at dere har kommet trygt frem til Siracusa, og tidsnok til Luciafeiring.
    Tone & Finn :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!
      Det var fint att träffas i Alberobello. Vi hoppas att våra vägar möts. Efter Syrakusa kör vi till Necropolis i Pantalica. Lär vara sevärt.
      Ha det fint på er resa!
      PS. Ann har födelsedag i dag. Den firade vi med en god middag i Ortygia.

      Radera
  2. Bra att ha ett namn att nämna vid ev. svårigheter. :-D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst. Jag förvarar visitkortet på en hedersplats.

      Radera
  3. Jag såg för några år sedan ett tv-program av en engelsk köksmästare på rundresa i Italien. Någonstans i syd-Italien kom han en dag ut från hotellet och upptäckte att hans Landrover med all filmutrustning hade försvunnit under natten. Han pratade med hotelldirektören och berättade vad det här kunde få för följer för hans program om maten i regionen, och en halvtimme senare fick han veta var man kunde hitta bilen. Så spara visitkortet! Och ha det bra, födelsedagar och annat.

    SvaraRadera