måndag 17 december 2018

Marina di Ragusa - Agrigento


(av Martin) 
17.12.2018 Marina di Ragusa - Agrigento

När vi sett mera grottor och katakomber än vad man förväntar sig att se under ett helt liv, slog vi oss till ro i Marina di Ragusa och den trevliga ställplatsen Marinacaravan på lagom promenadavstånd från beachen och hamnområdet. Vi stannade i två nätter och besökte hamnen och beachen ett par gånger per dag under våra hundpromenader. Hundarna trivdes bra på beachen och den hårda sanden vid vattenbrynet. Många hundar sprang lösa men vi vågade inte släppa våra av rädsla för att dom skulle springa iväg upp på gatan invid. Alla hundar vi råkade var välartade och snälla och överhuvudtaget inte aggressiva trots att nästan alla var hanhundar.
Hundpromenad på beachen i Marina di Ragusa

Solnedgången över hamnen var vår favorit och det blev en del bilder.

Småningom blev längtan efter nya ruiner för svår, så i morse åkte vi vidare efter morgongöromål och inköp i den lokala och mycket välförsedda affären.

När vi handlar märker vi att det italienska köket skiljer sig en hel del från vårt. Creme Fraiche som vi använder mycket hittar man inte här. Fonder hittar man inte heller. I dag sökte vi köttbuljongtärningar men sådant finns inte. Sojasås som jag sökt länge hittade jag till min stora förvåning. Nygräddat underbart gott bröd hittar man däremot i alla affärer och förstås i brödbutikerna i litet större städer. Vinutbudet är naturligtvis stort, men det är svårt att hitta de viner man smakat och gillat speciellt. Alla har sitt sortiment.

Åter till ruinerna. Vår ställplatsvärd rekommenderade några saker som vi borde se. Mera av det i morgon och övermorgons (tror jag). Valle dei Templi i Agrigento hörde till dem.

Valle dei Templi (tempeldalen) är en del av den antika grekiska staden Agrigento (grek. Akragas) som anlades under Greklands storhetstid. Hela Sicilien och stora delar av det övriga Italiens kustområden befolkades av greker med början ca 800 f.Kr och många städer hann grundas av grekerna innan romarna erövrade områdena. Sicilien erövrades av romarna under det första puniska kriget 264–241 f.Kr.

Delar av Zeus' tempel i förgrunden
Nya Agrigento i bakgrunden
I Valle dei Templi byggdes ståtliga tempel till de grekiska gudarnas ära. Delar av många tempel står ännu kvar och man kan föreställa sig hur hela tempeldalen såg ut. Ett tempel som tyvärr är helt raserat men där mycket av byggnadsdelarna ligger kvar är Zeus' tempel som måtte ha varit jättelikt. Det är helt ofattbart hur man gjort för att bygga de enorma pelarna och takkonstruktionerna. En del monoliter är säkert 6–8 m3 vilket ger en vikt av ca 15–20 ton. Hur transporterade man och hur fick man delarna på plats? Området är helt otrolig!

När vi fått nog av ruiner för den här gången åkte vi till en ställplats, Punta Piccola Park 20 km väster om Agrigento. Vi kom fram en halv timme före solnedgången. Det är en molnig och blåsig kväll men inte kall. Vi ligger alldeles vid beachen med fören ut mot Medelhavet. Det blir spännande att se hur här ser ut i morgon.

Hephaestus tempel
Concordiatemplet. Senare en basilika










Inga kommentarer:

Skicka en kommentar