torsdag 13 december 2018

Syrakusa med Lucia


(av Angi)



13.12.2018 Syrakusa med Lucia

Lucia i domens dörröppning
Nu har vi återkommit från Luciaprosessionen i Syrakusa. Men dagen började inte där.
Morgonpromenaden med hundarna gjorde vi i en närbelägen park, Parco Giovanni Paolo II. Jag gissar att om man gräver lite där så hittar man lämningar efter tidig bosättning. Nu är det ett naturområde med den för trakten typiska ljusa kalkstenen med ett ganska tunt lager av jord ovanpå. Växtligheten är naturlig ängsmark med flera arter av blommande vilda växter bl.a. en låg iris som jag har sett bjudas ut i Finland som vårväxt och en lågväxande släkting till rödblära. Vi var inte de enda flanerarna med hund där.

Efter lunch i Herman (plättar med sylt och honung) och lite vila lämnade vi hundarna och promenerade in till Ortygia, den äldsta delen av staden. På vägen stannade vi för en kopp kaffe och så iväg till Piazza del Duomo dit vi kom ca 14.40. Vid samma torg ligger också kyrkan som är helgad åt Sankta Lucia. Jag har haft en felaktig uppfattning om var luciastatyn finns, jag trodde den fanns i hennes kyrka men den finns i Domen. Det samlades mer och mer folk på det stora torget, bland dem flera grupper klädda i speciella kläder eller med speciella accessoarer som halsdukar eller huvudbonader som man förstod hade en egen funktion i ceremonierna. 
En liten trumslagargosse

Domens kyrkklockor, ett stort mycket vackert klockspel, ringde dånande i flera repriser innan något hände. Musiker samlades, en stor blåsorkester, standarbärare, ljusbärare med blomsterprydda stora ljusstakar, nu med lampa i toppen. Också många i publiken på tusentals människor hade stora, kanske meterlånga, tjocka vaxljus. Först ut ur Domen kom Sankta Lucias relikskrin buret av 4 gånger 6 kvinnor. I skrinet finns en del av Lucias underarm, resten finns i Venedig. Sedan kom ljusbärarna och efter det var det en lång paus tills Lucia-statyn blev synlig, en stor staty i silver med detaljer i guld stående på ett stort fundament, också i silver, måtte väga en del. Jag räknade till 12 man längs en skänkel, dvs 48 man allt som allt.
Barnen välsignas

Från Lucias hals sticker det ut ett svärd. Enligt legenden mördades hon på 300-talet av den övergivna fästmannen med ett svärd. Hon ville viga sitt liv till Gud som tack för att hennes mor blivit frisk från en dödlig sjukdom. Efter att ha varit synlig i dörröppningen en ganska lång stund bars statyn ner för Domens trappor och vidare ut på torget. Den bars kanske 20 m sedan sattes den ner på sina fötter för att bärarna kunde pusta ut.

Mitt på torget gjorde man ett uppehåll och biskopen höll ett långt tal från en balkong. Då statyn stod stilla berördes den av folk, man lyfte upp små barn mot sockeln, litet större barn uppmuntrades att klappa och kyssa den. Så småningom började hela processionen röra sig genom gränderna ner mot hamnen och solnedgången.

Klockan hann faktiskt bli halv fem innan man kom så långt och den beräknas väl vara framme i Basilica di Santa Lucia al Sepolcro vid åttatiden. Bilderna berättar mera om det vi var med om. Vi lämnade processionen för att ta hand om hundarna och smälta det vi sett. Festen fortsätter länge ännu, på vår väg hem kunde vi konstatera att på varje plats där en bil fick rum fanns en. Också vår parkering har fyllts, man är troligen på väg till slutmålet och festligheterna där. Det lär ska bli fyrverkeri ännu ikväll.

Det var en upplevelse värd besöket flera gånger om!

Lucia på väg mot hamnen


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar