söndag 30 december 2018

Marina di Ragusa


(av Angi)
28 - 30.12.2018 Marina di Ragusa


Förmiddagskaffe i Sampieri
Som Martin nämnde i föregående uppdatering tyckte vi att det var på tiden att flytta på sig. Sampieri är ett skönt litet fiskesamhälle med fina stränder och ett trevligt café. Vi kanske återkommer senare under våra irrfärder på Sicilien, men nu kändes det bra att åka till den mysiga ställplatsen i Marina di Ragusa, en större stad med mera liv. Avståndet mellan orterna är bara ca 20 km och vägen löper vackert nära stranden nästan hela vägen. Längs den här delen av kusten finns många fina strandområden med skön sand och dyner men här finns också klippiga stränder där klipporna består av mer eller mindre vass lavasten, inga släta sköna solklippor.

Här finns olika typer av samhällen/städer, från de gamla städerna som klänger sig fast längs klipporna till samhällen som består av villor kring ett tätare centrum. Klippstäderna, om jag får kalla dem så, har mycket lite planteringar, det som finns är främst krukor med större eller mindre buskar och träd.  Kring torgen kan det finnas parklika områden. Kustens städer består av villaområden tillsammans med en kärna av ofta äldre hus. Villorna kringgärdas av staket eller häckar, ofta både staket och häck eller något som klänger tätt på staketet. Häck-/klängväxterna är ofta växter med vacker blomning. För tillfället har jag bland blommande häckar känt igen Kinaros, Bougainvillea, Blyblomma och Jasmin men det finns flera som jag inte känner. I synnerhet njuter jag av de stora vackra enkla Kinarosorna.

Här i Marina di Ragusa har vi tagit för vana att på förmiddagen ta oss en promenad längs stranden till stadens torg, en dryg km från vår ställplats. Där tar vi oss en kaffe på ett café och sitter och följer handeln och vandeln på torget. Här har nu mellan jul och nyår varit mycket folk, både äldre och yngre. Det som jag njuter av att se är alla barn och unga som vimlar omkring, sparkar boll, leker någon sorts nata, cyklar på små och större cyklar, åker sparkbräde och skateboard. Det skulle jag vilja se t.ex. på Köpmansgatan i Karis med sina möjligheter med utecaféer och bilfria ytor. Torget i Ekenäs skulle också bli charmigt av den typens liv.
Bersaglieri (foto Google)

Idag var där extra mycket folk för där uppträdde en blåsorkester bestående av skarpskyttar (bersaglieri på italienska) klädda i kamoflagedräkter och med fjäderklädda vackra hjälmar på huvudet. Det speciella med denna orkester var att de kom in på torget i språngmarsch samtidigt som de spelade och det lät dessutom alldeles fint!

Eftermiddagspromenaden har också gått ner till stranden där vi njutit av att se solen sjunka i havet.



Solnedgång i Marina di Ragusa


4 kommentarer:

  1. Och där sitter ni nu i midvintermörkret vid stranden av Medelhavet och väntar på att 2018 skall ta slut. Catta, jag och hundarna går över till Piorna på villan. Det hotas med snöstorm i kväll.
    Ha en skön nyårshelg!

    SvaraRadera
  2. Hälsa Piorna och Gott Nytt År!
    PS. Solnedgången var fantastisk igen. Vi har gått ner till stranden varje kväll för att se solen gå ner i Medelhavet. Man blir aldrig trött på skådespelet. En ny regi varje kväll.

    SvaraRadera
  3. Här har vi haft en storm som nått en styrka på 41 m/s på Kökar, här i inlandet inte fullt så hård vind. Våghöjden ställvis 8 meter. Färjorna Hel-Sto och Åbo-Sto har kört, men utan mellanlandning på Åland. Hos oss har det inte snöat mycket, lite finsnö har virvlat omkring, och efter töväder några dagar är det nu några minusgrader. Vi är ensamma i huset, Marie med familj är på skidsemester i Ruka, men deras katt, ca ett halvt år gammal, är i vår vård till Morris förtret. Men Morris är ett väldigt hygglig och tar gäster med jämnmod, såväl fyrbenta som tvåbenta. Inomhus har vi det varmt och skönt, men ut vill man inte gå denna blåsiga dag. Jag önskar det trevlig fortsättning och ett lyckosamt år 2019! Lillsyster Barbara

    SvaraRadera
    Svar
    1. Känner till ert oväder. Vi läser Husis på padden och ser finska nyheter varje kväll så vi känner finska nyheter bättre än italienska, förstår ännu inte italienska. Skönt att ni klarat stormen utan problem. En nordlig storm borde inte heller påverka vår tomt i Pojo, skyddad som den är från norr av Skuruberget. Sköt om er, huset och katterna! Gott nytt år!

      Radera