måndag 3 december 2018

Trani - Alberobello


(av Martin)
3.12.2018 Trani - Alberobello





Ställplatsen i Alberobello
Det här kommer att handla rätt mycket om ”Trulli”. Vad Trulli är får du veta efter en stund. Men först några iakttagelser om morgonen i Trani. Efter frukost gick vi ut på en liten promenad i kvarteren runt omkring. Ställplatsen låg nämligen mitt i stan. Det var måndag morgon och man kände pulsen av staden som nyss hade vaknat. Alla kvartersbutiker öppnade och varuleveranserna var i full gång. I en kvartersbutik köpte vi frukt och grönsaker och i en annan som låg alldeles bredvid köpte vi färskt bröd som ännu var varmt. I varje kvarter fanns det liknande butiker. Vilken lyx!

Hela staden är full av Trullihus
Både Angi och jag har alldeles nyligen avslutat Elena Ferrantes (pseudonym) serie av fyra böcker (vad heter en trilogi när den blir fyra; quadrologi?) om hens uppväxt och mognad i Neapel. Jag gick hand i hand med Elena genom kvarteren bland lösa hundar och balkonger fyllda med uthängd tvätt och människorna i glatt samspråk med varandra utanför dörrarna. Jag kände mig inte alls främmande i den världen trots att jag bara förstod en del av det som försiggick.

Trullitak
Vi åkte mot Alberobello, en liten stad strax norr om stövelklacken. Det blev raka spåret dock genom att undvika motorvägar. Vi blev inspirerade av alla jättelika olivodlingar längs vägen och Angi läste högt från Google om olivodling och olivolja. Det är väldigt litet vi vet om olivolja. Kanske vi lär oss mera under resan.

Trullikyrka
Väl framme i Alberobello tog vi in på en väldigt fint belägen ställplats där vi blev anvisade en ruta mellan olivträden av en mycket hjälpsam värd som endast talade italienska. Det var inga problem den här gången heller.
Gränd i Alberobello

Efter en lunch på vårt nyinhandlade bröd tog vi en promenad med hundarna in till innerstaden alldeles invid. Hela innerstaden är bebyggd med Trulli.

Mera Trullihus
Trulli (sing. Trullo) är hus med kägelformade och skiffertäckta tak. Husen har ofta cirkelform men inte nödvändigtvis. Det var en vanlig hustyp av enklare slag förr i medelhavsländerna och i synnerhet i italienska Apulien. I Alberobello och trakten runt omkring finns det mycket hus av den typen som fortfarande används som bostäder och inne i Alberobellos gamla delar också som affärer för turistprylar. När vi närmade oss Alberobello började trullihus dyka upp här och där och Alberobellos antika del (som är omfattande) är hela området bebyggt med den hustypen. Det är fascinerande och häpnadsväckande, nästan absurt. Vart man än ser finns det fotomotiv och till slut blir man helt virrig av mängden.

På kvällen gick vi ut för att få oss en bit mat och hamnade var annars än i en restaurang i ett trullihus. Där satt vi under kägeltakvalvet och intog vår pizza. Helt trevligt. Så småningom blir man avtrubbad av alla nya intryck som överöser en.

7 kommentarer:

  1. Fyra böcker blir tydligen tetralogi men kan även kallas kvadrologi, fem blir Pentalogi etc. Ni ser ut att ha en mycket fin resa och jag njuter av texten och bilderna i er blogg! Ha en bra fortsättning och kör försiktigt. Hälsningar från oss alla! Robert

    SvaraRadera
  2. Tack för hälsningarna! Hälsa alla o ha det bra!

    SvaraRadera
  3. På Google earth ser jag ett ställe där det står husbilar mellan träd alldeles nära området med "rund-hus". Kan vara där ni var ev.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är just där vi står, mellan olivträden :-)

      Radera
    2. Dvs. för ovanlighetens skull blir vi här en natt till

      Radera
    3. PS: Jag ser att du har fixat problemet med kommentqrer

      Radera
    4. Då låtsas jag att satellitfotot är taget nu och att de där prickarna som synes lätt planlöst vandra omkring är just ni. Då blir det mer spännande!

      Radera