lördag 8 december 2018

Giardini Naxos


(av Angi)
7 – 8.12.2018 Giardini Naxos



Nu är vi på Sicilien och nu skall vi lära oss att ta det lugnt och inte hasta vidare, ön är dock begränsad till sin yta och vi har all tid i världen att njuta av den. Efter två dygn här har vi konstaterat några saker

  • Giardini Naxos är en plats som denna tid på året är i vila. Stora fina hotell står tomma och stängda, buskar och träd längs gatorna är yviga och faller ut över trottoarerna, skall väl ansas inför säsongen, flera av affärerna och stora flertalet av restaurangerna håller stängt.
  • Vi har valt en populär ställplats. När vi kom var här ungefär halvfullt, kanske 10 husbilar, få av dem italienska och många av dem har stått och kommer att stå här länge. Nu, en lördagskväll är ställplatsen full med råge, det står ett par husbilar ytterom andra. Nykomlingarna är italienare och verkar känna varandra och värden för ställplatsen. Här finns några andra ställplatser i grannskapet, men den här verkar vara den populäraste, jag tror att den också är billigast dock med all önskvärd service.
  • Här finns kattor i massor, jag vet inte om det gäller hela Giardini Naxos men i denna del vimlar det av dem, både äldre och yngre, en del av dem är inte väldigt gamla. Charlie och Willie har varit svåra på att jaga dem men nu har de lite vant sig vid dem. Vi har under våra promenader också stött på lösa hundar, hanhundar, men med dem har vi inte haft några konflikter.

On the beach (tfn-kamera)
Vi har gjort sköna promenader till en tom strand nära oss där hundarna har fått springa fritt. På en promenad in mot stranden i centrum förirrade vi oss in på ett museiområde (betalade nog inträde) där man bl. a. gjort utgrävningar och funnit husgrunder från den grekiska tiden. Naxos var grekernas första sicilianska koloni, de kom hit redan ca 700 f. Kr. 

Vi ser Etna från ställplatsen och igår kväll såg man glödande kvastar som kom upp från toppen och en glödande lavaström en bit ner längs sidan. Etnas topp är snöklädd, den är över 3300 meter hög, imponerande. 

Vi njuter av färska grönsaker gott färskt bröd och apelsiner! Här på ställplatsen dyker det då och då upp flakmopeder med härliga grönsaker, bröd och frukt till billigt pris. 

Vi har det ganska gott! I kväll skall Martin försöka sig på Spaghetti alle vongole. Vongole (hjärtmusslor) inhandlades i den lokala Supermercaton tillsammans med lokala vita viner och annat smått och gott. 

Etna (tfn-kamera)

6 kommentarer:

  1. Är det apelsiner i träden? Någon som hämtat dem från butiken och hängt upp dem?

    SvaraRadera
  2. Visst är det apelsiner. Kollade aldrig hur dom har kommit dit.

    Ps. Spaghetti alle vongole blev utsökt god! Bättre än på restaurang. Men det sade också försäljaren i fiskbutiken när vi "diskuterade" tillredningen :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. På Italienska eller Engelska eller Finska? :-)

      Radera
  3. På flytande italienska. Facile da capire.
    När jag talar italienska, som jag egentligen inte kan, anväder jag Googles översättare i telefonen dom hjälp. Hittills hsr det gått bra.

    SvaraRadera
  4. Aha, så här då: Vorrei comprare due pomodori, per favore sii gentile.

    SvaraRadera