torsdag 6 december 2018

Scilla – Giardini Naxos, Sicilien


(av Angi)
6.12.2018 Scilla – Giardini Naxos, Sicilien

Soluppgång i Scilla
Vi vaknade tidigt till en fantastisk morgonhimmel över Messinasundet och Scilla. Man skall vara snabb med kameran för att fånga morgonstämningen, alltför fort försvinner den. Efter en lugn morgon med promenad längs de få vägar och stigar som fanns runt vår ställplats begav vi oss iväg till Villa San Giovanni längs den gamla kustvägen Strada Statale 18. Trafiken löpte långsamt i Villa San Giovanni och gatan var smal men allt gick väl tills vi vek ner mot hamnen. Då kom en järnvägsundergång som vi inte skulle ha klarat av, alltför låg frihöjd, men vi kunde vända tillbaka och till hamnen vid en senare nedfart. Vår gps-guide, Jane, är inte alltid tillförlitlig. Hon känner t. ex. inte till bilens storlek. Nåväl, vi kom till hamnen, inhandlade bilgietto tur-retur inom tre månader, kom ombord och satt i Herman ca 20 min och körde sedan iland i Messina.

Vårt mål var en ställplats i Giardini Naxos, ca 60 km söderut och den sträckan tog sin lilla tid. Att komma ut från Messina var trögt. Av två körfiler var i allmänhet bara en körbar, den andra användes för parkering ytterom de bilar som stod parkerade invid trottoaren! Snabbast kom de hundratal vespa-förare fram men de körde också där det fanns rum, inte enligt några trafikregler jag känner till. Herman kördes väl av sin chaufför!

Kustvägen söderut från Messina går genom alla små städer och trångt var det om utrymme i städerna, de är inte gjorda för mötande trafik plus parkerade bilar. Vägen blev bredare när vi närmade oss Taormina och Naxos, där har man ställvis enkelriktat trafiken längs parallella gator.

Lunchpaus tog vi på en stor, relativt tom parkering intill havet med Reggio di Calabria på andra sidan sundet. Skön paus i sol och värme, ca 20 grader!

Vidare mot Giardini Naxos vilket ledde oss till kusten strax under Taormina, där vi stannat en vecka för ca 15 år sedan. Det var lite nostalgiskt att fara förbi vårt hotell och Isola Bella nedanför hotellet. Nu är vi sedan några timmar på ställplatsen i Giordini Naxos, tillsammans med husbilar från bl. a. England, Tyskland och Nederländerna. Det är en plats där man stannar länge. 

Ikväll skall vi ännu fira Finlands självständighet.

Vi firar Finlands självständighet






5 kommentarer:

  1. Om ni visste vad jag njuter av att följa med er resa. Ja, ni känner mig, så antagligen vet ni... Här sitter jag nu vid köksbordet med Mira i famnen. Catta är i sitt arbetsrum och printar ut någon text om urgamla släktingar. Själv har jag tittat på ett norskt tv-program från 1975 om Karl Westermark, Svartiskongen. Pappa träffade honom en gång och det verkar som om vi var släkt. En underbar gubbe. Nu har ni då kommit fram till Sicilien. Fortsätt och skriva kära vänner, för vi njuter av er resa.

    SvaraRadera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  3. Ny version: Catta satt och printade ut en version av Topelius översättning av Drummelpetter, ingen släktkrönika. Däremot har hon hittat en massa släktingar som levde i Ostpreussen på 1700- och 1800-talen. Undrar var deras efterkommande bor idag.

    SvaraRadera
  4. Säger som Henrik, njuter också väldigt mycket av er resa. En dröm som tyvärr blivit ouppfylld för mej. Glad självständighetsdagskväll.

    SvaraRadera
  5. Tack Nita o Henrik för era kommentater! Det är såå trevligt och inspirerande att se att någon aktivt följer med.
    Vi är i Giardini Naxos nu och stannar här i några dagar.

    SvaraRadera