lördag 22 december 2018

Vi firar Jul i Giardini Naxos


(av Martin)
22.12.2018 Vi firar Jul i Giardini Naxos, Buon Natale!

Med Etna i bakgrunden
I skrivande stund befinner vi oss igen i Giardini Naxos och kommer att vara här över jul. Ute är det sol och 20 grader i skuggan. Rätt så ovanligt för oss ett par dagar före jul. Också julen kommer säkerligen att bli rätt så ovanlig. I viss mån börjar jag förstå Topelius längtansfulla diktning i Sylvias julvisa (som vi för övrigt har ackord och text till så att vi kan framföra den för oss själv till ackompanjemang av två ukulelen).

Sedan senaste uppdatering av bloggen har inget märkvärdigt hänt. Dagarna har varit sköna. I stället för att fylla texten med oväsentligheter tänkte jag skriva ner några reflexioner jag gjort. Hur väsentliga dom upplevs vara lämnar jag åt läsaren att bedöma:

Siestan lever kvar
De flesta affärer (utom stora Supermercadon) och företag öppnar kl 9 och stänger kl 13 för att på eftermiddagen ha öppet mellan 16 och 20. Det tog ett tag innan vi lärde oss det. Det är säkert en bra rytm också för produktiviteten att dela upp dagen i fyra timmars pass. Inte för att Syd Italien är känt för sin höga produktivitet men så där i princip.

Bränslepriser mm
Priset på diesel varierar mellan 1,40 och 1,55 €/l, dvs med self-servicetankning. Vid mackarna längs autostradorna är priset c 20 c/l högre än vid mackarna längs mindre vägar. En sak som jag förundrar mig över är att det vid alla mackar finns self-servicepumpar och servicepumpar, dvs där någon personal, oftast mörkhyad, fyller din tank medan du står bredvid och tittar på. Om man vill ha den tämligen ifrågasatta servicen får man lov att betala mellan 15 och 30 (!) cent mera per liter. Och ändå är det många som väljer den servicen. När jag tankar 70 liter skulle jag således betala mellan 10 och 20 € för att titta på. Obegripligt.

Trafiken
Myndighetsbestämmelser skall enbart uppfattas som förslag och det tar ett tag att vänja sig vid det. Hastighetsbegränsningar bryr sig ingen om och ingen övervakar dem. Om begränsningen är 50 km/h kan man lika gärna köra 100 km/h om man tycker att det är lämpligare. Det gäller på alla vägar. Och ändå skyltas det en hel del med temporära begränsningar av olika slag. Den kostnaden kunde staten lika gärna slopa.
Parkeringen i städerna är en annan femma. Det är otaliga gånger vi råkat ut för dubbelparkeringar som vi med nöd och näppe kommit förbi på grund av att vi har en ganska bred och stor bil. Om man inte hittar en parkeringsficka stannar man bilen, sätter på nödblinken och uträttar sitt ärende; går och handlar eller någonting annat. Polisen bryr sig inte om det heller.
Städerna planeras på bilismens villkor. När trafiken i de gamla städerna ökar breddar man körbanorna genom att minska på trottoarernas bredd eller helt ta bort leder för fotgängarna. Det betyder inte att man inte skulle gå där. Man går i stället på kanten av körbanorna så gott det går. Med två hundar kan det vara aningen besvärligt och kanske också äventyrligt. Å andra sidan är bilisterna hänsynsfulla såtillvida att dom inte kör på en. I andra avseenden är man inte hänsynsfull som t.ex. vid skyddsvägar. Där kan man vänta hur länge som helst utan att någon stannar. Det gäller att invänta en lucka.

Skräp, skräp och åter skräp
Det är otroligt hur mycket skräp man ser överallt. Man är helt föredömlig vad gäller sorteringskärl. Sådana finns det mycket av och oftast fyra kärl i olika färger (gult för glas o burkar, grönt för bio, blått för papper o kartong och brunt för diverse) men eftersom ingen tömmer kärlen slänger man skräpet precis var som helst. Längs de stora vägarna finns det parkeringsfickor med c en kilometers mellanrum som längs autostradorna är försedda med SOS-telefon. Förutom att parkeringsfickorna är avsedda för bilar är de tydligen också avsedda för sopor. Där slänger man vad som helst löst eller i plastpåsar. Det ser verkligen snuskigt ut. Ett personligt problem är att jag börjar vänja mig.

Julen handlar om vinter
Också här handlar julpyntning om vinter, granar och tomtar. Man undrar varför. Det som är mest annorlunda jämför med vad vi är vana vid är att folk inte verkar stressa speciellt mycket. Man ser heller ingen köphysteri.

Kreditkort
Man skall inte ta för givet att man kan betala med kreditkort överallt. Hemma har jag aldrig kontanter på mig men här har jag fått lov att tänka om.


Det här var några iakttagelser. Det skulle finnas mycket mera att skriva om men det får bli till en annan gång. Delvis kommer ju reflexionerna med i texten också annars.
I morgon skall vi ”julhandla” mat. Få se vad det blir.


Etna från vår tomt i kvällningen

6 kommentarer:

  1. Hei Angi og Martin
    Det er så trivelig å lese om deres opplevelser. Vi lengter tilbake til Sicilia, det var så fint der, og så mye mer vi skulle sett. Ser at dere har vært på mange av de samme stedene vi var, og mange av refleksjonene er de samme som vi har. En herlig blanding av kaos og sjarme. Det må bli en tur til neste vinter.
    Vi er nå i Spania, og får besøk av venner og familie, hvis ikke så hadde vi reist tilbake med en gang :-). Ha en riktig hyggelig jul i Naxos! Hilsen Finn og Tone

    SvaraRadera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  3. Sylvias julvisa i Italien.....Jag vet inte, är denna sorgesamma sång är det rätta.....

    SvaraRadera
    Svar
    1. Något vemodigt är det att fira jul så långt från barn o barnbarn. Blandade känsor.

      Radera
  4. Tack för hälsningarna! Ha det fint i Spanien ni också! Buono Natale!

    SvaraRadera