söndag 2 december 2018

Peschici – Trani


(av Angi)
2.12.2018 Peschici – Trani




Idag kom Martins shorts fram och på! Men inte ännu på morgonen.
Getter på vägen i Peschici
I går kväll i Peschici hade vi beslutat att äta ute på en fiskrestaurang och hade också utsett vilken, alla restauranger är inte öppna denna tid på året. Det blev inte nämnt i gårdagens blogg hur man tar sig fram i den gamla stan. Den ligger högt på en klippa ut mot havet och man kan förstås promenera in längs serpentinvägen bilarna använder, men om man vill gå en kortare väg kan man göra det längs ett otal gamla smala trappor, som leder förbi och nästan in i lägenheterna, alla på olika nivå längs trapporna. Högst upp finns några bredare stråk där man kan se hur hjulspåren holkat ur stenläggningen. För den som läst hur Asterix villar bort romarna (var det i Paris) skulle det vara en barnlek här. Det är otroligt hur bra Google Maps känner till också trapporna i Peschici! Nåväl, den restaurang vi sökt upp och som borde vara öppen året runt var förstås stängd, men inte långt därifrån fann vi en öppen restaurang, mycket trevligt inredd under sina valv. Där fick vi oss en god spaghetti alle vongole (med snäckor). Vi hittade också tillbaka!
"Rauk" i  Vieste

Dagens färd tog oss över och längs kusten på ”sporren”, som är ordentligt bergig, ut på flatare mark. Strax efter start stötte vi på ett lite ovanligare hinder, en man och minst 4 hundare försökte få en flock på kanske 100 getter att ta sig till nya betesmarker och längs den väg vi for. Allt gick väl och herden såg inte alls ut att tycka att situationen var besvärlig trots att bilar kom från båda hållen.

Färden fortsatte dels längs serpentinvägar över bergen och dels längs kustvägar genom mindre städer. Runt ”sporren” finns massor med plager så jag kan tro att vägarna och isynnerhet städerna ser annorlunda ut under högsäsong.  Hotell och strandrestauranger finns det gott om men nu var mycket stängt. Några fina naturformationer passerade vi och något blev också fotograferat. Där vi hade sikt mot havet såg vi ett otal segelbåtar ute på havet, dagen var klar och en skön vind blåste. Vi körde igenom enorma olivodlingar och såg både urgamla och relativt nyplanterade odlingar. Vi reflekterade över hur mycket jobb där också periodvis är. Just nu håller man på att beskära olivträden.
Ibisar och Ägretthägrar i Trinitapoli

Bergen tog plötsligt slut och vi kom in nära stranden där det fanns stora, jag menar stora, grönsaksodlingar. Jag kände igen morot som dels skördades, mangold, sallat och olika kålsorter samt nyplanterad lök. Man får, tror jag utan att veta, säkert två skördar per år. Odlingarna var välskötta men vägrenarna var nedskräpade trots att man på mackar och i samhällen har sopkärl för sortering ganska tätt. Ett intressant område är en låglänt kuststräcka med bebyggelse och odlingar på kustsidan av vägen och stora grunda sjöar på landsidan. Där fotade Martin och där kom shortsen på, 22 grader visade termometern! I sjöarna (eller om det är bassänger) fanns på sina ställen massor av ägretthägrar stående i vattnet. Vid bearbetning av fotona visar det sig att där också fanns ibisfåglar!

Vårt mål för dagen var Trani som beskrivits som en sevärd stad med en trevlig ställplats för husbilar. Vår uppfattning av staden där vi tog oss en lång promenad med hundarna (de börjar bli lite bättre stadshundar …) var enbart positiv, gamla staden med smala gränder och små torg, en stor hamn för både nöjes- och fiskebåtar/trålare. Det var mycket folk i farten, flanerare, kanske pga. söndag kanske pga. helgen första advent. En skön promenad avbruten av ett glas vin vid hamnen.

Nu är vi tillbaka och skall börja göra vår middag.


Från hamnen i Trani













Inga kommentarer:

Skicka en kommentar