tisdag 25 december 2018

Det blev julfirande i Sampieri i stället

(av Angi)
25.12.2018 Sampieri

Vi hade egentligen beslutat att fira julen i Giardini Naxos, ställplatsen omgiven av staden. Vi började längta efter lite mera natur. Ett trevligt italienskt par på samma ställplats talade varmt om en ställplats vid ett fiskesamhälle, Sampieri, vid sydkusten. Vi tog ett hastigt beslut och beslöt åka dit på julaftons förmiddag.
Etna julaftonen 2018 (lånad av Google)

Men först lite om Etna. Vi har ju stannat i Giardini Naxos i två repriser och båda gångerna några dagar. Därifrån har vi haft bra utsikt mot Etna. Dagtid har man under klara dagar sett vita ångmoln stiga upp ur vulkanen och under molnigare dagar har toppen vara insvept i moln, det har verkat som om molnen samlas runt toppen. Efter mörkrets inbrott har man sett att det glöder och man har kunnat se lava strömma ut, ibland en längre glödande ström, ibland en kortare. På söndag kväll, alltså dagen före julafton, var den glödande strömmen ovanligt lång tyckte jag. Efter det att vi åkt iväg på julaftons förmiddag såg jag i backspegeln strax innan Etna försvann ur vår sikt hur det kom mörk rök upp ur toppen. På kvällen hörde vi att den har haft ett utbrott så kraftigt att Catanias flygfält tidvis har varit stängt och också en del vägar och att man har mätt skalv på drygt 4 på Richterskalan. Oss har det inte berört, vi är nu långt därifrån. Jag har förstått att detta inte är något alldeles ovanligt.

Agavens blomställningar
Men till vår irrfärd. Vi tog snabbaste vägen mot Sampieri, dvs största delen av färden gick längs motorväg. Vi har ju i allmänhet haft som praxis att undvika motorvägar men här har vi frångått det. Orsaken är de väldigt trånga gatorna i städer och tättbebyggda samhällen. Husbilen är i alla fall ett förhållandevis brett fordon och vi har haft erfarenheter av hur trångt det kan vara vid möten. Från motorvägarna ser man den vackert odlade landsbygden och städerna som klänger längs höjderna men åker inte genom dem. Det är inte som i Finland där motorvägarna dras genom skogarna; här är det ont om skog.

Ställplatsen i Sampieri ger varje husbil en egen liten tomt begränsad av häckar. Den ligger intill en strand med delvis hårt packad sand som övergår i dyner och delvis stenigare och bergigare avsnitt, sköna promenadområden. Och bränningarna dånar in…. Här finns husbilar från olika håll av Europa, också en annan från Finland, samt våra italienska vänner som rekommenderade stället.
Julafton har vi firat med lite blandade godsaker vi hittade i den stora supermarketen i Giardini Naxos. Det blev ingen sill denna jul, men nog skinka. Och idag blir det lutfisk!

PS (av Martin)
Vi hade inhandlat lutfisk (it. Stocca fissi) i en stor Supermercado i Giardini Naxos. Den såg inte riktigt ut som den vi är vana med men luktade lika. Den ångkokade vi i vår utmärkta Omniaugn. Till det kokade vi potatis, skirade smör, värmde ärter och gjorde en bechamelsås. Därtill ett torrt sicilianskt vittvin. En alldeles utmärkt juldagslunch.


Strandbild från Sampieri juldagen 2018


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar