(av Angi)
25.12.2018 Sampieri
Vi hade egentligen beslutat att fira julen i
Giardini Naxos, ställplatsen omgiven av staden. Vi började längta efter lite
mera natur. Ett trevligt italienskt par på samma ställplats talade varmt om en
ställplats vid ett fiskesamhälle, Sampieri, vid sydkusten. Vi tog ett hastigt
beslut och beslöt åka dit på julaftons förmiddag.
Men först lite om Etna. Vi har ju stannat i
Giardini Naxos i två repriser och båda gångerna några dagar. Därifrån har vi
haft bra utsikt mot Etna. Dagtid har man under klara dagar sett vita ångmoln
stiga upp ur vulkanen och under molnigare dagar har toppen vara insvept i moln,
det har verkat som om molnen samlas runt toppen. Efter mörkrets inbrott har man
sett att det glöder och man har kunnat se lava strömma ut, ibland en längre
glödande ström, ibland en kortare. På söndag kväll, alltså dagen före julafton,
var den glödande strömmen ovanligt lång tyckte jag. Efter det att vi åkt iväg
på julaftons förmiddag såg jag i backspegeln strax innan Etna försvann ur vår
sikt hur det kom mörk rök upp ur toppen. På kvällen hörde vi att den har haft
ett utbrott så kraftigt att Catanias flygfält tidvis har varit stängt och också
en del vägar och att man har mätt skalv på drygt 4 på Richterskalan. Oss har
det inte berört, vi är nu långt därifrån. Jag har förstått att detta inte är
något alldeles ovanligt.
Agavens blomställningar |
Ställplatsen i Sampieri ger varje husbil en egen
liten tomt begränsad av häckar. Den ligger intill en strand med delvis hårt
packad sand som övergår i dyner och delvis stenigare och bergigare avsnitt,
sköna promenadområden. Och bränningarna dånar in…. Här finns husbilar från
olika håll av Europa, också en annan från Finland, samt våra italienska vänner
som rekommenderade stället.
Julafton har vi firat med lite blandade
godsaker vi hittade i den stora supermarketen i Giardini Naxos. Det blev ingen
sill denna jul, men nog skinka. Och idag blir det lutfisk!
PS (av Martin)
Vi hade inhandlat lutfisk (it. Stocca fissi) i en stor Supermercado i Giardini Naxos. Den såg inte riktigt ut som den vi är vana med men luktade lika. Den ångkokade vi i vår utmärkta Omniaugn. Till det kokade vi potatis, skirade smör, värmde ärter och gjorde en bechamelsås. Därtill ett torrt sicilianskt vittvin. En alldeles utmärkt juldagslunch.
PS (av Martin)
Vi hade inhandlat lutfisk (it. Stocca fissi) i en stor Supermercado i Giardini Naxos. Den såg inte riktigt ut som den vi är vana med men luktade lika. Den ångkokade vi i vår utmärkta Omniaugn. Till det kokade vi potatis, skirade smör, värmde ärter och gjorde en bechamelsås. Därtill ett torrt sicilianskt vittvin. En alldeles utmärkt juldagslunch.
Strandbild från Sampieri juldagen 2018 |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar