tisdag 18 december 2018

Porto Empledocle – Piazza Armerina – Caltagirone – Marina di Ragusa


(av Angi)
18.12.2018 Porto Empledocle – Piazza Armerina – Caltagirone – Marina di Ragusa

Jordbävningen år 1693 (Wikipedia)
Först vill jag förklara varför flera städer i sydöstra Sicilien trots en uråldrig historia är vackra barockstäder och egentligen saknar äldre bebyggelse än sent 1600-tal och 1700-tal. År 1693 skakades den östra kusten och sydöstra delen av Sicilien av en enorm jordbävning med åtföljande tsunamivågor. Också Malta kände av jordbävningen. På bilden tagen från Wikipedia ser man utbredningen av jordbävningen. Det var många skalv efter varandra. Det började 9 januari och det kraftigaste skalvet var 11 januari.  Man uppskattar att 60 000 personer omkom. Särskilt området kring och i Catania drabbades hårt. I Catania omkom närmare två tredjedelar av befolkningen. Det har lett till att återuppbyggandet av de förstörda städerna gjordes i samma tidsanda och byggnadsstilen kallas för siciliansk barock.

Turkiska trappan
Så till dagens irrfärder. Vi vaknade alltså med nosen pekande mot Medelhavet och bara en strandbrink och en beach skiljde oss från vattnet. Morgonpromenaden blev en tur längs den hårda våta stranden med risk för att väta skorna när någon större våg rullade in. Strax väster om vår ställplats ligger en udde kallad Scala dei Turchi (den turkiska trappan), en hög vit klippformation som går ut som en trappformad udde i vattnet.

Mosaik från Villa Romana
Dagens båda mål rekommenderades av ställplatsvärden i Marina di Ragusa. Det första var en romersk villa i närheten av Piazza Armerina, Villa Romana del Casale. Man har kunnat datera de äldsta delarna av villan till 300-talet e. Kr. Den är tillbyggd i flera repriser. Det speciella med villan som också innehåller en badanläggning i romersk stil är de fantastiska mosaiker som täcker golven i de otaliga rummen och utrymmena. Där finns vackra geometriska mönster men också jaktscener, scener från när afrikanska djur fraktas till romerska gladiatorspel, badande kvinnor (i bikini!) osv. Väggarna i Villan har delvis rasat men att så mycket av mosaikerna finns kvar och så välbevarat är ett under. Det är ett mycket sevärt resmål, rekommenderas!

Trappan i Caltagirone (uppifrån)
Sedan vidare till följande resmål rekommenderat av vår ställplatsvärd, staden Caltagirone, som bland de många andra skadades svårt i jordbävningen 1693. Den är byggd på en höjd liksom så många andra städer på Sicilien där en del av gatorna är trappor och där man inte kommer in med större fordon. Vi fann en parkeringsplats nedanför staden och tog sikte på Domen; där brukar det finaste i städerna finnas. Denna stad är känd för sin keramik. 

Trappan i Caltagirone (nedifrån)
Vi gick längs trånga gator och trappor upp mot Piazza del Duomo, lite skumma var gränderna ställvis i mitt tycke och tomma på folk. Från Domen leder en lång, bred trappa ner till centrum av staden och den trappan är också stadens största sevärdhet. Den lodräta delen av varje trappsteg är dekorerad med keramikplattor, så att varje trappa har sitt mönster och det upprepas vad jag såg inte i en annan trappa. Dessutom var trapporna prydda med blomkrukor så att man nerifrån såg en julgran med bladväxter i krukor som bildade granens grenar och prydnader i granen av cyklamen i olika färger. Överst bildades en stjärna av vitblommande cyklamen. Imponerande och värt färden dit (också).

Vi beslöt att köra tillbaka till den trevliga ställplatsen i Marina di Ragusa. Under hela vår tvådagarstripp har vi beundrat vackra bördiga landskap bland gröna berg, ett mycket vänligt landskap. Vi har inte kört i många hårnålskurvor, nog kurviga vägar och backar både upp och ner men som sagt vackra landskap.









Inga kommentarer:

Skicka en kommentar