måndag 18 februari 2019

Cinque Terre (Ligurien)


(av Angi)
Cinque Terre (de fem landen) som kustområdet väster om La Spezia kallas består av fem små medeltida kuststäder på ett oländigt men vackert brant parti av den liguriska kusten. Det lättaste sättet att ta sig från en stad till en annan har varit sjövägen. På 1800-talet utvecklades La Spezia till en militär hamn och då byggdes en järnväg genom bergen till Genua med stationer i alla fem små städer. Detta gav ett uppsving för kusten som sedan 1997 hör till Unescos världsarv. Det finns en gammal stig som är anlagd med murar både under stigen och längs sluttningen ovanför stigen och som går mellan alla de fem städerna. Den har använts för transport till och från de terrasserade oliv- och vinodlingar som finns längs de branta sluttningarna, en åsnestig. Den stigen används idag mera av turister än av åsnor.

Stigen till Vernazza
Idag har vi vandrat längs den stigen från den västligaste av städerna, Monterosso al Mare till följande stad österut, Vernazza, en sträcka på 3,5 km. En inte alldeles lätt ”promenad” som tog oss drygt 2 timmar. Vi har haft tur med vädret, det var soligt och skönt. Att stigen har varit betydelsefull kan man se på hur gediget byggd den är med murar och med stenlagda trappor. Den är i medeltal knappt en meter bred men pga den intensiva växtligheten längs branten känns den inte så smal. Min svindel ställde aldrig till med obehag. Vi hade en vidunderlig utsikt över havet i lätt soldis. Hundarna verkade också njuta av vandringen. På en liten avsats tog vi oss en apelsinpaus. Vi var inte de enda vandrarna, vi både mötte och blev upphunna av andra vandrare, de flesta icke-italienare. 


Kusten mot väster
Staden Vernazza är en stad nästan helt utan bilar. Bara huvudgatan är körbar resten är smala gränder och trappor. Husen är tätt sammanbyggda och klättrar upp längs bergsbranterna. Hamnområdet är centralt och där finns också kyrkan från 1300-talet, mycket speciell. Den är byggd av lavasten och inte kalkad eller slammad på insidan utan väggarna är råa lavastensmurar. Taket är av ett mörkt träslag. Väldigt anspråkslös är också konsten i kyrkan. Den är verkligen sevärd.

Vernazza
Interiör från kyrkan i Vernazza
Återfärden till Monterosso al Mare gjorde vi med tåget som hela sträckan gick i en tunnel. Det tog ca 10 minuter! I Monterosso åt vi en lunch på en restaurang intill stranden. Där kom Martin i samspråk med bordsgrannen om viner från området. Det visade sig att han jobbade inom branschen så Martin fick några tips om goda viner. Vi strövade omkring i Monterosso al Mare några timmar i väntan på att få transport tillbaka till ställplatsen vilket vår ställplatsvärd sköter om, det ingår i priset. Monterosso al Mare är en större stad än Vernazza och den enda av de fem städerna som har beach.

Medan vi väntade tog vi oss ett glas vin (eller två) och fick svaret på en sak vi grubblat över under vår vandring. Stigen vi vandrat ledde förbi ett bygge dit man nog inte kunde ta sig med bil. Vid bygget fanns stora säckar med torrbetong och en hög med armeringsnät. Hur hade man transporterat dit det? Medan vi satt med vårt vinglas kom en helikopter flygande och den hade en lina ner i vars ända hängde just en sådan transportsäck som de vi såg vid bygget.  Vår ställplatsvärd berättade att en sådan transport kostade 30 € i minuten! Inga billiga transporter!
Väl tillbaka har vi njutit av en vacker solnedgång bakom bergskammen.


Willie o Martin på krogen

2 kommentarer:

  1. Den udden verkar vara intressant. Och Willie fick riktigt en stol! När vi kom in på en krog på Kreta med hundarna, och frågade om vi kunde komma in med dem, svarade ägaren" Jovisst, men vi har tyvärr inga stolar för dem". Bättre organiserat där ni rör er...

    SvaraRadera
  2. Romarna gick väl om grekerna i utveckling vid någon tidpunkt.....

    SvaraRadera