fredag 15 februari 2019

Pomarance (Toscana) - Pisa (Toscana)


(av Angi)
Vi har haft några sköna dagar på campingen utanför Pomarance, tur med vädret har vi också haft, strålande sol men kallt på natten. Det var dags att ge sig iväg. Vi hade betalat och gett tillbaka nyckeln till grinden så vi kom ut men inte in tillbaka. Det betydde att vår morgonlufs måste göras efter att vi lämnat stället. Vi behövde handla lite så vi körde in till Pomarance och promenerade omkring med hundarna, tog en kaffe på piazzan, handlade och åkte iväg, Pisa var vårt mål.
Ibland gör vår gps - Jane lite annorlunda vägval än jag skulle ha gjort. Någon gång kan det bli besvärliga vägar, för smala för Herman. Den här gången valde hon igen en genväg men den var tillräckligt bred för möten med personbilar och vägen var i ypperligt skick och vackert dragen i landskapet. Trafiken var inte väldigt livlig, vi mötte väl 3 bilar på drygt 10 km.

Gränd i Pisa
Vi hade programmerat in vår gps till en bevakad ställplats ca 2 km från Pisas centrum och 2,5 km från det lutande tornet.  Vi kom bra fram och ställde Herman på en anvisad plats, åt en lätt lunch och gav oss iväg in mot den stora sevärdheten. Det blev en lång skön promenad som till stora delar gick innanför stadsmuren, alltså i det gamla Pisa. Staden är mycket välskött med vackra gamla hus, de allra flesta rappade och målade. Många har i rappningen lämnat orappade områden för att visa den gamla strukturen. Samma sak såg vi i Pomarance. De gamla städerna är överhuvudtaget bättre omhändertagna här än i södra Italien. Det var mycket folk i rörelse och de flesta ungdomar! Pisa har ett gammalt universitet, grundat 1343, med 11 fakulteter och ca 45 000 studeranden. Den stora mängden ungdomar i gatubilden är väldigt trevlig.

Nåväl, vi kom fram till vårt mål, det lutande tornet. Tornet är en del av en helhet bestående av Battistero di Pisa (Baptisteriet), Duomo (domkyrkan) och Torre di Pisa (klocktornet). Dessa tre byggnader bildar en mycket vacker arkitekturmässigt enhetlig  grupp byggda på 1100-talet. Vad jag inte visste var att de är belägna lite utanför centrum och med mycket rymd omkring. Deras ljusa fasadmaterial, marmor, ger byggnaderna en otrolig renhet och arkitekturen med sina pelare är väldigt fin. Det är absolut värt ett besök!

Tornet och Domen
Battistero di Pisa
Efter det vandrade vi runt i staden, bl.a. ner till floden Arno som kantas av stora gamla vackra hus, sevärt det också. Vi tog oss igen bort från Arno och hittade ett vineri, en trattoria vid en större gågata där vi satte oss ner och beställde var sitt glas brunellovin (Brunello di Montalcino 2012 av Col D’Orcia), ett synnerligen gott och ansett vin från södra Toscana. Två flaskor av vinet finns nu i Herman….

Vy längs floden Arno

Sedan en skön promenad tillbaka till bilen.

Kvällens midag

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar