fredag 22 februari 2019

En dag i Turin


 (av Martin)
Grinto Camper Park ligger alldeles bredvid en av huvudinfarterna till Turin. Trafiken hörs en hel del när man sitter ute, vilket man gärna gör i solens sken, men inne i Herman hör man ingenting; åtminstone inte med vår hörsel.

Det vi inte visste, var att precis här bredvid ligger en stor park med fina stigar och ett par hektarstora rastgårdar för hundar. Italien är också annars ett hundvänligt land. Vi gick i parken på en rätt lång morgonpromenad i sällskap med ett glatt gymnastiserande och promenerande medelålders sällskap. Rastgårdarna var upptagna av större hundar så dem lämnade vi.

Järnvägsstationen i Turin vid Porta Nova
Vi beslöt oss sedan för att åka in till centrum och lämna hundarna i Herman. Vi fick köpa biljetter i receptionen och åkte in, först med buss och sedan med metro; totalt c 20 minuter. Vi klev av i Porta Nova och promenerad vidare österut mot floden Po.

Längs Pos kajkant
Turin är en stor stad, Italiens fjärde största och det enade Italiens första huvudstad 1861-65.  Gatorna är breda och byggnaderna stora och stadsplanen regelbundet fyrkantig. Väl framme vi Po promenerade vi vidare norrut längs stranden och beundrade det enorma kilometerlånga byggnadsverk som bildar Pos kajkant; ett gammalt byggnadsverk som tyvärr inte har undgått graffitimålarnas iver. Jag har ingenting emot graffiti men här passar det inte. Efter ett tag kom vi till ett stort torg, Piazza Vittorio Emmanuele II. Viktor Emanuel II gör sig påmind överallt i Italien. Inte att undra på det. Det var han som lyckades samla ihop en stor mängd kungariken till ett enat land, Italien, och blev dess första kung år 1861.

Viktor Emmanuel II syns överallt (förstora gärna bilden och titta på detaljerna)

På piazzan intog vi en lunch i solens sken. Vi har fortfarande tur med vädret.

Turin vill vara grön. Här är Car-Shearingbilar på laddning
Piazzan övergår i Via Po som slutar vid Piazza Castello, en jättestor borg. På vår promenad längs Via Po gick vi in i en butik som sålde hushållsmaskiner. Där köpte vi en espressomaskin som vi tog i en stor påse och vandrade vidare.

Vid Piazza Castello vände vi söderut längs Via Roma mot järnvägsstationen. Via Roma är fantastisk. Fullt med folk, otroliga byggnader och massor av caféer. Där har alla modehusen sina butiker. Jag förslog för Angi att hon skulle köpa en Prada-väska men hon tyckte att det gick bra med den plastpåse hon redan hade. På vägen tog vi varsin kaffe och ett par chokladbitar och blev väldigt trevligt betjänade. Sedan bar det iväg mot järnvägsstationen/metron och så hem.
En fin dag i Turin.

Tittat i metron



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar