torsdag 14 februari 2019

Val di Cecina (Toscana)






(av Martin)
I skrivande stund befinner vi oss fortfarande i Agricampeggio ”Il Colono” nära den lilla staden Pomarance. Hela området dit också Pomarance hör kallas Val di Cecina. Både staden Pomarance och den större staden Volterra är grundade av etruskerna kring 500 f.Kr. En av sevärdheterna i trakten, Rocca Sillana, är en stor och ståtlig borg, också den grundad av etruskerna. Tyvärr var den stängd för besökare så dit åkte vi inte.
Kvällslandskap i "Il Colono"

I går hade vi en behaglig och lat tillvaro i ”Il Colono”. Angi målade och jag skötte om Herman. Bl.a. tvättade jag Herman för andra gången under vår resa. Den första gången var i Polen.
Vi gjorde också en kort tur in till Pomarance där fick vårt förmiddagskaffe, handlade och tittade på staden som är ganska liten och överskådlig. Jag glömde kameran i Herman så vi beslöt att göra ett nytt besök i dag.
Det är inte en humla och inte ett bi?
 I morse efter frukost begav vi oss först till en mack för att fylla på LPG (gas) och sedan till staden Volterra som på de etruskiska städernas vis ligger högt uppe på ett berg. Serpentinvägen dit var helt körbar. Framme nära centrum visade det sig helt omöjligt att hitta en vettig parkeringsplats för Herman. Vi hittade en mindre vettig på stenläggningen framför ett monument. Ingen annan var parkerad där och jag förstår så väl. Där får man nog inte stå. Vi tog oss i alla fall en liten promenad in till det historiska centret. Med rädsla för att den lokala ordningsmakten skulle lägga lås på bilens hjul ville vi inte stanna speciellt länge. Volterra skulle ha haft mycket att ge.

Volterra
Etruskiska porten i Volterra

Vi åkte vidare till Pomarance; den här gången med kamera. Det var marknad i stan. Vi fick oss vårt morgonkaffe på samma plats som igår. Där kände man igen oss och kom ihåg vad vi hade beställt i går. Uppmärksamt. Det gäller att se sin medmänniska!

Gatuvy i Pomarance (vid putsningen har man sparat en del av den gamla väggen)
Gatuvy i Pomarance

Från Pomarance åkte vi tillbaka till ”Il Colono” där vi intog vår lunch ute i solens varma sken. Trots att det inte är så varmt i skuggan är det riktigt varmt och skönt i solen. Efter lunch lutade jag mig tillbaka i stolen men väcktes tyvärr av mina snarkningar efter en halvtimme.

I morgon åker vi vidare en bit norrut. Antagligen skall vi kolla om tornet i Pisa fortfarande lutar.

Buona sera!


1 kommentar:

  1. Hej, för ca 15 år sedan var jag på en två veckors akvarell kurs i Cetona. Vi, 10 deltagarna, bodde på en gård uppe på en kulle och åkte runt i Toscana och fick en stor dos kunskap om historia och vardagsliv. Fina veckor som avslutades med BW i Florens.
    Mycket trevligt att läsa era reseberättelser. Tack!

    SvaraRadera