torsdag 7 februari 2019

Pizzo (Kalabrien) - Lago Sirino (Basilicata)




(av Martin)
I morse började jag dagen med morgondopp i Medelhavet. Det hade jag tänkt på länge men vi har inte tidigare legat så, att det skulle ha varit praktiskt möjligt. Vattnet var c 15o och väldigt salt. Undrar vad dom förbiflanerande hundägarna trodde om galningen. ”He skiljer så lite”. 

Efter frukost tog jag hundarna med på en promenad upp till det riktiga Pizzo som ligger på en platå c 100 m ovanför stranden. Angi mådde inte riktigt ok så hon vilade sig en stund. Åter igen en gång träffade jag på hus i lägen där man har svårt att föreställa sig att folk kan bo. Charmigt, jovisst. Undrar vad dom som bor där själv anser. Jag råkade på ett tomt höghus där rutorna var utslagna. Annars såg det rätt så helt ut. Det var nu befolkat av duvor. Av rent slarv hade jag ingen kamera med mig på promenaden.

Vårt mål för dagen var Lago Sirino i Basilicata mellan Kalabrien och Kampanien på ca 250 km avstånd från Pizzo. Angi hade hittat stället i Park4Night och vi tyckte att det såg trevligt ut och var på lagom avstånd med tanke på vår framfart. Vi kommer väl att ha dagsetapper på mellan 150 och 250 km tills vi kommer till Toscana, som vi skall utforska närmare av två skäl. Dels vill vi bekanta oss med lämningarna från etruskernas tid och dels finns där vingårdar som hör till eliten i Italien.

Efter vår vingliga färd upp från stranden i Pizzo (vi mötte inga bussar den här gången) tog vi motorvägen norrut i riktning Salerno. Efter att ha åkt längs kusten ett tag gick det så småningom uppåt till över 600 m höjd. Åter igen en gång var det fascinerande landskap med höga snöklädda toppar runt omkring.

Uppe bland bergen

Lago Sirino är en liten by uppe i bergen. Den påminner närmast om en österrikisk alpby både vad geografin och arkitekturen beträffar. ”Lagon” som byn har sitt namn av är en ganska blygsam damm som bara är några hundra meter lång och bred. Runt den har man i alla fall lyckats samla något som under högsäsong säkert är en avsevärd turistattraktion.

Vår ställplats är något av det snyggaste vi sett. Det finns terrasserade platser för åtta bilar med en strålande utsikt över bergstopparna i väster. Platsen inklusive grå- och svartvattentömning är gratis. Vill man ha el får man betala en slant.

Vår ställplats i Lago Sirino

På eftermiddagen tog vi en promenad runt pölen. Det blev inte många kilometer. Kanske en. Men det var vackert och fascinerande. Man kan lätt föreställa sig livet runt Lagon under högsäsong. Eftermiddagskaffe intogs i en fint inredd bar/cafeteria. Vår standardportion, en cappucino, en dubbel espresso och en delad croissant med aprikosmarmelad var den hittills billigaste, 3,90 €.

Lago Sirino

I kväll äter vi ute i Marie – Laboratorio de Cucina, Vini & Spriti

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar