tisdag 12 februari 2019

Orbetello (Toscana) - Pomarance (Toscna)

(av Angi)
Natten var lugn på COOP:s parkeringsplats. Ön vi egentligen sökte ställplats på är sammanlänkad med fastlandet med tre näs och bara det nordligaste har en öppning ut till havet. Det bildas alltså en stor sjö mellan näsen, fastlandet och ön förmodligen med sött vatten, åtminstone sötare än Medelhavet. Vår morgonpromenad gjorde vi längs sjöns strand. Där var ett rikt fågelliv och en del av fåglarna kunde vi identifiera. Nära stranden simmade flera sothöns och några gravänder. Där vadade också ägretthägrar och en liten vadare, någon snäppart. Längre ut fanns flera stora flockar av en stor ljus fågel som vi först trodde var svanar men som vid närmare beskådande var flamingor. När det flög såg man vingarnas röda och svarta band. Sjön är tydligen ganska grund.

Flamingor och sothöns
Efter butiksbesök gav vi oss iväg och nu var vårt mål en privat campingplats nära staden Pomarance en bit från kusten i Toscana. Färden gick först nära kusten med flera semesterområden och bördiga slätter. Sedan tog vi av inåt landet och det blev mera kuperat och t.o.m. bergigt men vägarna var om inte alltid i gott skick så farbara och tillräckligt breda för att möta också långtradare.

Lunch i Agricampeggiio "Il Colono", Pomarance
Vårt mål ligger vid dalen Val di Cecina. I en del av det vidsträckta dalområdet finns vulkanisk mark som värmer upp grundvattnet. Det har man utnyttjat så att här finns flera kraftverk som producerar el med vattenånga från jorden. I området finns flera kyltorn som de man ser kring kraftverk där man inte kan kyla med vatten (som i Finland) och mellan anläggningarna och de heta källorna är isolerade tjocka rör dragna.

Vår färd gick vidare genom några gamla städer och till slut genom Pomarance, också en gammal stad. Ett par km efter staden kom vi till vårt mål, en underbart skön plats där vi från Herman har en ljuvlig utsikt över en dal med mjuka kullar och höjder, olivodlingar, fält, några gårdar, några betande hästar…. Idylliskt till tusen. En promenad i trakten gav nya fina vyer över dalar och mot långtbortliggande snötoppade berg. Här ramlar tydligen superlativen omedvetet ner i texten.
Nu är här kväll, mörkt och tyst och vänligt….

Kvälssol över toscanska landskap I
Kvälssol över toscanska landskap II




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar