(av Angi)
Nu blir det inte så mycket skrivet, men en
händelse skall jag berätta om:
I går kväll i Sirino, den lilla byn kring den
lilla sjön bland bergen, beslöt vi att gå ut på restaurang och äta. Vi valde den
ena av två restauranger som var öppna, Marie – Laboratorio di Cucina Vini &
Spiriti, ett inspirerande namn.
Krögaren i Ristorante Marie |
Då vi kom in stod tre herrar vid bardisken med
var sitt glas rödvin. De kallade på krögaren, en ung man i 30-års åldern, och
vi fick välja bord. Vi var de enda gästerna så här off season. Där fanns väl
plats för kanske 30 matgäster. Krögaren talade mycket lite engelska så med den
italienska vi (Martin) har lärt sig och med lite engelska kom vi bra överens.
Den mat vi åt var något av det bästa vi ätit under vår resa. Som förrätt åt vi en
antipasto med lite uppskuret av olika slag, fräscht och gott. Till varmrätt åt
Martin en oxfilé späckad med pistagenötter och därtill lite grönsaker vackert upplagt.
Jag åt honungsmarinerat ankbröst med rostad cikoria, alldeles fantastiskt gott.
Till detta bad vi att få ett vin från trakten och vår krögare rekommenderade, Mastricchio
från vingården Gioia Al Negro, ett underbart gott vin, mjukt och mycket
smakrikt. Det är gjort på två druvor, Aglianico och Cabernet Sauvignon. Aglianico
hör till Martins favoritdruvor. Vi berömde både maten och vinet och diskuterade
vinet lite närmare. Det visade sig att vingården låg bara ca 10 km från Sirino
och hade en vinbutik i närmaste stad. Vi fick adressen till butiken och Martin
tog ett telefonfoto på vinflaskan. Så gick vi till Herman nöjda och belåtna.
Följande dag, idag, startade vi vidare och satte
som delmål staden med vingårdens butik, Lagonegro. Vi hittade en bra parkering
ett stycke från butiken, man skulle svårligen ha kommit ända fram på smala
gator med Herman. Det var bara en fem minuters promenad så var vi där. Martin
visade upp telefonfotot och frågade om det vinet fanns till salu. Vingårdsmannen
sken upp och av den italienska vi har snappat upp och det kroppsspråk han
visade förstod vi att vår krögare hade ringt upp och meddelat att vi kanske
skulle dyka upp. Det blev ett trevligt köpslående och vi inhandlade 14 flaskor
av vinet plus ett par flaskor av ett lite dyrare vin, Nerulum, gjort på enbart Aglianico-druvan.
I skrivande stund har jag av det vinet i mitt glas och det har en härlig,
fylligare smak, lite mera karaktär.
Mera blir det inte denna gång.
Två viner från Gioia al Negro i Basilicta |
Det verkar som om ni skulle samla på er ett ordentligt förråd av goda viner under resan. Hoppas bara att ni lyckas hålla er under gränsen för maxlast.. :-)
SvaraRaderaFå se när vi kommer till Barolo vad vi då skall hitta på. Utrymmet är mera begränsande än vikten men vi kanske kan lasta i sängen och sova på durken :)
RaderaSkynda mycket långsamt till Finland. Här är ett förskräckligt väder med snöslask, mängder av snö finns det och halt är det dessutom.
SvaraRaderaVi har nog inte väldigt bråttom tillbaka, tar väl det lugnare i Toscana och Ligurien.
Radera