onsdag 27 februari 2019

Konstanz (Baden-Württemberg) - Rottenburg am Neckar (Baden-Württemberg)


(av Angi)
När jag igår kväll skrev i bloggen om Konstanz och om att den ligger vid Bodensjön fick jag en association till Mainau, slottet som Lennart Bernadotte ägde och bebodde. Googling gav resultat, Konstanz ligger bara ca 10 km från ön Mainau, så det blev vårt första mål för dagen.

Fotograferat från bron till Mainau

Stilleben med parkbänkar och platanträd
Först en liten historielektion. Lennart Bernadotte var son till prins Wilhelm Bernadotte som var bror till Gustaf VI Adolf och alltså son till Gustaf V och drottning Victoria, prinsessa av Baden. Lennarts mor var storfurstinnan Maria Pavlovna av Ryssland. Före sin död hade drottning Victoria skänkt sitt slott och gods Mainau till prins Lennart som övertog skötseln 1932. Han förlorade prinstiteln 1932 pga. att han gifte sig med en icke adlig person, Karin Nissvandt.

Slottet Mainau
Från parken. Väg upp mot slottet
När Lennart Bernadotte övertog Mainau var det i ganska dåligt skick. Han rustade upp både slottet och i synnerhet trädgården och parken som efter hans död 2004 sköts och vårdas av en stiftelse grundad 1974. Under krigsåren bodde han med familj i Sverige men återkom 1945 till Mainau. Själva slottet är byggt på 1740-talet och ligger vackert med utsikt över Bodensjön. Besökarantalet är runt 2 000 000 per år. Anläggningen sköts av 450 personer.


Vi besökte alltså Mainau och gjorde en lång promenad i den fantastiska parken. Det var kanske lite tidigt på året för att riktigt se det i sin prakt, nu stod träden olövade men i gräsmattorna blommade krokus, snödroppar och vintergäck. Där finns imponerande bestånd av rhododendron, nu i knopp, rosor och gardenia samt andra för mig okända buskar. Där finns ståtliga mycket gamla träd, både olika typer av lövträd, barrträd och cedrar. Där finns bergmammutträd, jätteträden från Yellowstone i USA. Mainau rekommenderar jag verkligen för den som har vägarna förbi!

Efter det åkte vi norrut längs mindre vägar. Vi har tänkt oss att åka runt några dagar i Baden-Württemberg för att bekanta oss med gamla städer, slott och borgar efter en webbsida som Martin hittat och som upprätthålls av Baden-Württembergs husbilsklubb. På vägen till dagens mål, staden Rottenburg am Neckar, såg vi ett riktigt Törnrosaslott uppe på en höjd. Det är enligt Google ett slott ägt av ätten Hohenzollern, Burg Hohenzollern. Det är ursprungligen anlagt på 1200-talet men flera gånger förstört och återuppbyggt, senast på 1800-talet. Den tyska kejsaren var av huset Hohenzollern.

Bergmammuth-träd planterat 1874
Staden Rottenburg am Neckar har vi ännu bara snusat på, dvs vi tog oss en skön promenad i nordisk sommarvärme längs Neckarstranden men är på väg in i staden för en kvällsmåltid.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar