tisdag 26 februari 2019

Lugano (Schweiz) - Konstanz (Baden-Württemberg, Tyskland)


(av Angi)
Dagens morgonpromenad gjorde vi i området nordväst om vår ställplats där en stig gick in i skogen. Den fortsatte till ett bostadsområde där det i grässlänterna blommade primulor, bellis och snödroppar. Det var lite en försmak av våren i Finland. Sedan blev det service av Herman och iväg. Målet var att köra till Konstanz som ligger på tyska sidan av gränsen vid Bodensjön. För att komma dit blev det att köra motorvägar och St Gotthardstunneln.

Genast utanför Lugano insåg vi att det var Alperna vi körde igenom. Bergen var höga och branta och på sina ställen var topparna täckta med snö på den norra sidan. Upp mot St Gotthardstunneln löper vägen i Ticino-flodens dal. Ticino rinner ut i Lago Maggiore. Dalen är lång, ganska bred och kantad av branta och höga berg. Bergen blir högre ju närmare tunneln man kommer. Också antalet snöiga toppar ökar. Det är ett imponerande landskap men inget att åka skidor i.

Det var mycket trafik på vägen mot St Gotthardtunneln, också många långtradare. Närmare tunneln var det ett ganska långt avsnitt med vägarbeten och där dirigerades långtradartrafiken till en egen fil som var ganska lång och delvis stillastående. Vägen till tunneln är två- eller 3-filig men själva tunneln på drygt 16 km har bara en fil i vardera riktningen.  Min uppfattning om varför långtradarna stoppades var att de inte skulle hindra trafiken. De fick komma ut från sin särskilda fil en och en så att de smögs in i resten av trafiken. I tunneln löpte trafiken sedan jämt i båda riktningarna. Nog är det ett otroligt bygge! Idag finns det en önskan om att bygga en likadan parallelltunnel för att få två filer i båda riktningarna och utan mötande trafik.

På andra sidan tunneln är landskapet ett annat. De höga branta bergväggarna saknas, bergen är lägre och har en vänligare kontur där det går att både odla och bo på sluttningarna. Rent och snyggt längs vägrenarna har det varit hela sträckan från Lugano. En iakttagelse var att på södra sidan av St Gotthardstunneln är all vägskyltning enbart på italienska eller på italienska och engelska och på norra sidan på tyska.

Stadsparken vid Bodensjön
Gågata i Konstanz
 

Konstanz ligger precis vid gränsen till Schweiz, faktiskt så att gatan vid vår ställplats/parkering är gräns. Staden övergår där till den schweiziska staden Kreuzingen. En promenad in till den gamla delen av Konstanz visade oss en fin gammal tysk stad, fotgängarvänlig med bilfria gator. Vi gick ner till stranden av Bodensjön och fick oss var sin öl på en terrass. Så länge solen sken på oss var det riktigt skönt, sedan blev det kyligt. Bakom Bodensjön kunde vi skönja snöiga alptoppar, troligen bergen i Liechtenstein. De såg så vita ut så man troligtvis kan skida där… Vi har tydligt märkt att vi lämnat Medelhavsområdet och kommit till svalare breddgrader. Det är trevligt att förstå och kunna tala med folk igen.


Konstanz är en gammal universitetsstad


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar