lördag 9 februari 2019

Cassino (Lazio) - Terni (Umbrien)


(av Martin)
Vår ställplats i Cassino var lugn och fin. Efter sedvanliga morgonsysslor åkte vi ner till staden får att handla.

Under andra världskriget totalförstördes staden av amerikanarna under slaget om Monte Cassino som var ett av de blodigaste slagen under kampen mot nazityskland. Cassino är därför en rätt modern stad med raka och breda gator.

Vårt mål för dagen var Terni, där vi ville besöka Cascade delle Marmore. Mera om det senare.

Nere i Cassino såg vi samma sak som vi har sett på så många andra ställen i Italien, dvs. halvfärdiga stora byggen som stått stilla länge och där lyftkranarna står och rostar och byggmaterialet förstörs. På vägen såg vi ett ihåligt tornhus som nått 20 våningars höjd men sedan stoppats. Det jag såg gjorde mig återigen verkligt ledsen. Jag tycker synd om italienarna. Hur skall man någonsin få ordning på landets ekonomi när man tydligen helt saknar den organisationsförmåga och de system som skulle behövas för att utveckla strukturerna? Ett annat exempel råkade vi på när vi skulle tanka. Som vanligt åkte vi till self-servicesidan för att betala med kreditkort och som vanligt funkade inte något av våra kort trots att alla kort var angivna som betalmedel. Det var inte första gången för oss. Det har hänt nästan varje gång. Nåja, vi fick det tankat med sedlar i automaten. Jag undrar om kedjornas chefer känner till att det är så, dvs. att automaterna inte funkar. Det finns två svar. Antingen känner man inte till det pga. att informationen inom bolaget inte fungerar eller så den troligare förklaringen, att man nog känner till det men inte bryr sig. För livsmedelshandeln är det inga problem att få betalterminalerna att funka. Bankomaterna har ibland problem med debit-uttag, men jag förstår naturligtvis om bankdirektörerna har viktigare saker att syssla med. Detta blev dagens gnäll men som sagt gör mig oredan i landet verkligt och uppriktigt ledsen. Landet som skulle ha sådana enorma resurser inklusive den uppenbara kreativitet man ofta träffar på.

Det blev motorvägen mot Terni, som är en industristad och huvudort i provinsen Terni i regionen Umbrien. Min syster Kerstin hade tipsat oss om en sevärdhet, vattenfallet Cascade delle Marmore som ligger 10 km utanför staden. På Park4Night hittade vi en ställplats nära vattenfallet men den var stängd. Vi parkerade i stället på en stor och fin och snygg parkeringsplats där husbilsparkering är förbjuden. Men eftersom förbud i Italien enbart är förslag gjorde vi så i alla fall. Jag konsulterade en ortsbo och han gav tummen upp just eftersom ställplatsen var stängd. Turistanläggningen i samband med vattenfallet är avsevärd med hotell och restauranger och fina vägar och trappor. Men nu under vintern (i dag var det +18 C i skuggan) är allt stängt.

Cascade delle Marmore är världens högsta konstgjorda vattenfall byggt av romarna för att nivåreglera ett vattendrag nedanför. Fallhöjden är totalt 165 meter. Nu under vintern är vattenfallet ”stängt” dvs. där finns ett visst flöde men inte den kaskad man kan tänka sig när det är ”öppet”. Man släpper ut vattnet nästa gång om fem dagar, 14.2 på Sankt Valentins dag. Det gör man för att fira helgonet St. Valentino som föddes i Terni. Men det var fint som det var med de vattenmängder som nu strömmade.

Cascade delle Marmore

Cascade delle Marmore

Här ligger vi kvar över natten. I morgon skall vi bekanta oss med ett av huvudmålen för vår resa, dvs. spår av etruskernas bosättningar från tiden 1000–100 före vår tideräknings början.



3 kommentarer:

  1. Här i slaskiga Majvik satt jag nyss och högläste era två senaste berättelser. Vi njöt. Det är underbart att få följa med er!

    SvaraRadera
  2. Och inte for ni in och testade trafiken i Rom med Herman? Jag är förvånad... :-) Nå, jag skulle inte frivilligt ge mig in i den myrstacken med något annat fordon än en taxi.

    SvaraRadera
  3. Vi passerade både Neapel och Rom på behörigt avstånd. Neapel för att vi vill ha Herman kvar för hemfärden och Rom för att vi sett tillräckligt med ruiner och utgrävningar för ett tag :)

    SvaraRadera